chokladrutor med kokostäcke
Ett kladdigt chokladbotten och ett smarrigt toscatäcke av kokos. Hur gott?!
Chokladbotten
- 4 ägg
- 4 dl socker
- 3 dl mjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 dl kakao
- 2 tsk vaniljsocker
- 175 g smör
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver tillsammans och rör sedan ner det i äggsmeten, häll till sist i det smälta smöret. Rör ihop till en jämn smet och häll sedan ut smeten i en plåt (ca 20*30) täckt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter (beror på hur kladdig man vill ha den). Medan kakan gräddas, gör kokostäcket.
Kokostäcke
- 75 g smör
- 1½ dl grädde
- 1 dl ljus sirap
- 200 g kokos
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt det småkoka på mellanlåg värme i några minuter. Ta ut kakan ur ugnen, bred på kokossmeten och fortsätt grädda i ytterligare 10 minuter så att kokostäcket får en fin färg. Låt kakan kallna (gärna över natten i kylskåp) och skär i bitar.
tonfiskpasta

- 400 g pasta
- 2 paprikor
- 1 purjolök
- 1-2 burk tonfisk
- 3 dl creme fraiche och ev. lite (typ ½ dl) vispgrädde
- Salt, svartpeppar
i found peace and glory
människan i en förvriden värld
En människa må vara bara en förbipasserande bris genom livets alla årstider, och fler är de än fyra stycken, de är vår och sommar och vinter och höst och så finns det storm och lugn och åska och fröjd och grönska och dimmor och glädje eller förtvivlan. En människa må vara ingenting mer än det, något tillfälligt och kortlivat genom allt det där, men varenda en av oss lämnar spår. Somliga djupare än andra. Dessa avtrycks intensitet är inte en fråga om tyngd eller framgång, det handlar om förmågan att besitta någons hjärta, att känna dess sorger och lyckor som sina egna. Att vara god, att vara godheten, att sprida den för att krossa det svagaste som existerar i dess mäktigaste form: ondska. Ondska. Jag smakar på ordet, känner på det, dess form och kanter, uttalar det med avsky, stannar till, drar ett djupt andetag. Det känns främmande i min mun. Smustigt, avskyvärt, motbjudande. Så litet, så obetydligt litet, men ack så ödeläggande, ack så förödande. Och den har varit upphov till en hel armé av frågor som har mascherat genom mitt huvud, förgiftat varje tanke, orsakat ett tillstånd av kaos. Men jag har utvecklats till att förstå; varje fråga är inte till för att besvaras, ty sanningen kan ibland vara farligare, skadligare än någon materia i vårt universum. Så jag tiger, jag behåller mitt lugn med en förlitan på Guds dom, medveten om att varje ord, varje tanke, varje handling har sitt pris.
vit kladdkaka

- 100 g smör/margarin
- 100 g vit choklad
- 2 ägg
- 2 dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 dl vetemjöl
köttfärspaj


Pajdeg
- 150 g margarin
- 3,75 dl vetemjöl
- 0,75 krm salt
- 1,5 dl keso
Fyllning
- 1 gul lök
- 500 g köttfärs
- 1 burk krossade tomater
- 2 msk chilisås
- 1 tsk soja
- 1-2 msk créme fraiche
- 2 vitlöksklyftor
- Salt, svartpeppar, basilika, oregano
- 2 tomater
- Ostskivor
tonfisk-tomat-kombo som pastasås


- 2 burkar tonfisk
- 1 gul lök
- 1 burk krossade tomater
- ½ paket passerad tomat
- 2 msk tomatpuré
- Salt, svartpeppar, oregano, paprikapulver
morgon i jenin
Susan Abulhawa: Morgon i Jenin
Det här är en välskriven och otroligt gripande, omskakande berättelse om Palestina och dess bittra öde. Den tar oss med från början (början på slutet), från en lycklig palestinsk by som andades doften av frihet år 1948 till ett belägrat och sorgset Jenin år 2002. Läsarna slängs ur den ena händelsen in i den andra och allt är taget rätt ur historien, rätt ur den smärtsamma verkligheten. Vetskapen om att man läser om den terror som palestinska barn, generation efter generation, lever fyller en med djup förtvivlan. Boken är uppbyggd just på detta sätt; vi får följa generation efter generation - från en man till hans barnbarns barn. Kan ni fatta det? I mer än 60 år! De plågas i sitt eget land i ett oändligt krigsspel av de som själva utsatts för liknande saker! Man fylls med så mycket bottenlös sorg när det slår en att dessa barn inte känner till någon annan värld än den de föds till, fylld av hat, tårar, död, terror, sorg och smärta. Men mitt i allt kaos finner de även kärlekens magi, livnär sig på tron och hoppet om framtiden.
Den kan ge en lite segare läs-start, men ju längre in i boken man kommer och ju mer man lär känna karaktärerna desto svårare blir det att sluta, och desto svårare kan man lämnas oberörd. Man får ta del av en spännande historia (eller historier, alla invävda på ett fantastiskt sätt) om en familjs dramatiska öde. Mot slutet gick det inte längre att hejda tårarna. Jag grät för er, Palestinas barn..
everything happens for a reason
one koji, kad ih kakva nevolja zadesi, samo kazu: "Mi smo Allahovi i mi cemo se Njemu vratiti!" Njih ceka oprost od Gospodara
njihova i milost; oni su na pravom putu!"
Al Baqarah, 2:155-157
dosta mi je Allah moj
Every night brings a new day. Allah alleviates all pain.
Everything has its end. Allah is enough for me..